Nu este o întrebare retorică ci chiar te întreb – știi ce tip de ten ai?
De ce-ți pun această întrebare? Pentru că de aici trebuie sa începem îngrijirea pielii noastre din fiecare zi. Dacă vrei să ai o piele frumoasă, luminoasă, radiantă, trebuie să știi ce tip de piele ai ca să știi ce tip de îngrijire să-i aplici.
Pornesc această rubrică de beauty cu termenii de bază, chiar dacă pare pură teorie, o să-ți vorbesc despre tiputile de ten.
Există mai multe tipuri de ten, astfel:
• tenul normal
• tenul uscat
• tenul gras
• tenul mixt care poate fi:
– gras în zona T și uscat pe restul feței
– gras în zona T și normal pe restul feței
Cum recunoaștem tipurile de ten?
Tenul normal îl are mai puțin de 2% din populatie. Este tenul ideal, precum cel de bebeluș, are o secreție de sebum echilibrată, nu prezintă luciu gras sau zone uscate, cu piele fină, moale și suplă, uniformă, fără riduri, cu pori mici, aproape invizibili. Pielea este catifelată și are elasticitate. Chiar și acest tip de ten trebuie îngrijit corespunzător, deoarece dacă sunt folosite produse prea puternice sau abrazive se poate usca și chiar descuama. Dintre factorii care determină transformarea tenului normal sunt:
• îngrijirea cu produse cosmetice neadecvate tipului de ten,
• alimentație necorespunzătoare,
• lipsa apei din organism,
• lipsa de vitamine și minerale,
• factorii externi precum clima și poluarea
• îmbătrânirea.
Pentru a-i pastră cât mai mult caracteristicile, tenul normal are nevoie de îngrijire, protecție și hidratare.
Tenul uscat poate fi :
– alipic – adică lipsit de grăsimi
– deshidratat – adică lipsit de apă.
Îi lipsește pelicula hidrolipidică (stratul de protecție format din substanțe complexe grase și apă). Este un ten care are pielea foarte fragilă, subțire, usor iritabilă, deshidratată. Glandele sebacee secretă deficitar sebum iar pielea are tendința de ridare și descuamare, nu are elasticitate și nici rezistență. Factorii care duc la apariția acestui tip de ten sunt:
• deshidratarea pielii prin expuneri repetate la aburi/saună, soare și/sau vânt;
• folosirea neadecvată a unor creme și produse dermatocosmetice
• regimurile de slăbire intense și repetate
Are nevoie de îngrijire specială, de hidratare și protecție. Se folosesc creme cu penetrare usoară, care se aplică cu mișcări foarte lente pentru a evita formarea de riduri. Nu aplicați pudră pe un astfel de ten pentru că v-a usca și mai mult tenul și v-a pronunța ridurile.
Tenul gras este tenul care are porii dilatați, pielea este mai groasă, glandele sebacee secreta sebum în exces, apar comedoane (puncte negra si coșuri). În timp are tendința de a deveni cenușie.
Acest tip de ten nu poate elimina toxinele datorită porilor încărcați cu sebum dar are avantajul că îmbătrânește și se ridează mai greu, iar stratul de sebum de la suprafață, protejează pielea împotriva deshidratării.
Tenul mixt este cel mai frecvent întâlnit. Pe zona T (frunte, nas, bărbie) tenul prezintă caracteristicile tenului gras, iar pe restul feței tenul este uscat sau normal.
Acestea sunt principalele tipuri de ten și caracteristicile specifice fiecăruia, astfel în cât tu să poți să-ți dai seama în ce categorie se încadrează tenul tău în acest moment.
Determinarea tipul de ten este o misiune dificilă, deoarece pielea noastra este într-o continuă schimbare. Clima, hormonii, apa sunt doar cateva dintre elementele care influenteaza sănătatea pielii. Structura pieleii se schimbă în funcție de vârstă, de starea de sănătate, de stilul de viață.
În curând voi reveni cu caracteristicile tenului matur, tenului sensibil, tenului cuperozic și cu modalități de îngrijire a fiecărui tip de ten în parte. Dupa cum vei putea citi, aceste tipuri de ten nu sunt tipuri de bază, ci apar ca urmare a factorilor de mediu sau a îmbatrânirii și din acest motiv le voi aborda într-un articol separat.
Sursa foto: www.aesacnetreatmentsf.com