Sarmale crude – raw

Sarmalele sunt un aliment nelipsit de pe masa românilor de Crăciun.

În acest an, l-am avut invitat pe Ștefan Niță – Raw Chef, în emisiunea Violet by Monica Dascălu, cu doar câteva zile înainte de Crăciun și l-am întrebat printre altele, cum putem să facem sarmalele crude.

Încearcă și tu o rețetă inedită, care se face foarte repede, nu mai trebuie să stai ore întregi în bucătarie să fierbi sarmalele și în plus beneficiezi de toate vitaminele și mineralele din legumele folosite, care răman nealterate deoarece nu sunt procesate termic.

Iată mai jos rețeta:

INGREDIENTE:

  • 150g – hrișcă
  • 150g – nuci românești
  • 150g – migdale
  • 150g – morcovi
  • 150g – țelină
  • 150g – pătrunjel și/sau păstârnac
  • 100g – roșii uscate lăsate la hidratat
  • varză murată
  • 1/2 – 1 legătură de pătrunjel
  • 1/2 – 1 legatură de mărar
  • 1 – 2 cepe (în fincție de mărime și de cum îți place ca și gust)
  • condimente după gust (eu îți recomand cimbru ca să semene cu sarmalele clasice, sau orice alte condimente folosești de obicei la sarmalele cu carne)

MOD DE PREPARARE:

  •  Seara se pun la hidratat hrișca, nucile și migdalel.
  • Se spală hrișca și se pune în apă suficientă. Se lasă de seara până dimineața. Dimineața se scurge apa și se spală.
  • La fel se procedează cu nucile și cu migdalele, punănd fiecare în cate un castron separat.

IMG_2119IMG_2127IMG_2129

  • Se curăța toate rădacinoasele, se spală și se taie bucăți.

IMG_2117IMG_2120

  •  Când avem toate ingredientele pregătite, ne apucăm să preparăm umplutura sarmalelor.

IMG_2122

  • Punem într-un robot de bucătărie cu lamă S hrișca, nucile și migdalele și le procesăm până se mărunțesc bine. Se pune compoziția într-un castron.

IMG_2134IMG_2136

  • Se pun rădăcinoasele și roșiile hidratate într-un robot de bucătărie cu lamă S.

IMG_2137IMG_2138IMG_2139IMG_2140

  • Le procesăm până se mărunțesc bine.

IMG_2142

  • Se pune compoziția în castron peste compoziția de nuci și hrișcă.

IMG_2144IMG_2141

  • Se pune mărarul și pătrunjelul tocat mărunt în castron și se amestecă bine compoziția.

IMG_2143IMG_2145IMG_2153IMG_2154

  •         Se aleg frunzele de varză și se împăturesc sarmalele în mod tradițional.

IMG_2130IMG_2175IMG_2177IMG_2176

  •   Dacă vrei poți încerca o abordare mai puțin tradițională, așa cum le-a montat Ștefan, în imaginile de mai jos.

IMG_2174IMG_2184

Poftă bună și musafiri mulți care să le mănînce!

Crăciun fericit!