Ce este aromoterapia? – BMD Lifestyle.ro

AROMOTERAPIA este arta dar și știința de a înlătura blocajele cu ajutorul uleiurilor esențiale.
Blocajele apar mai întâi la nivel energetic și apoi se instalează în corpul fizic.
Atunci cand folosim uleiurile esentiale, preluăm din vibrația lor și înlăturăm blocajele noastre.

Se spune că uleiurile esențiale nu vindecă. Ele reamintesc corpului să revină la starea lui inițială, aceea de echilibru, de armonie, de sănătate. Practic, aromoterapia nu tratează bolile sau mai exact o anumită boală din corp, ci ajută corpul să își regăsească propria lui putere de regenerare și de îmbunătățire a răspunsului sistemului imunitar la diferite boli.

Cum este corect AROMOTERAPIE sau AROMATERAPIE​?

​Zilele trecute, mă întreba cineva - "Cum se spune corect - Aromoterapie sau Aromaterapie?

Pentru că mereu îmi place să fiu cât mai exactă am început să caut informație.​

Conform DEX - Dicționarului Explicativ Roman, forma corectă este de AROMOTERAPIE și te invit să citești mai jos explicația din DEX​:

AROMOTERAPÍE - s.f. - metoda terapeutică bazată pe efectul produșilor chimici mirositori din uleiurile volatile din plante (fr. aromotherapie)

Dar dacă o să cauți pe internet, vei găsi ambii termeni, folosiți la fel de mult și o să-ți spun de ce.

În limba engleză, se folosește cuvântul AROMATHERAPY. Cum limba română a fost invadată de nenumărate cuvinte preluate din engleză, ​a fost "romanizat" și preluat termenul de AROMATERAPIE. Dacă dorim totuși să vorbim corect, din punct de vedere gramatical, atunci ar trebui să folosim cuvântul AROMOTERAPIE. 

Conform enciclopediei BRITANNICAAROMATERAPIA este: 

"Terapie care utilizează uleiuri esențiale și coloizi pe bază de apă extrași din plante, pentru susținerea sănătății, a echilibrului fizic, emoțional și spiritual. Extractele simple sau combinate pot fi vaporizate în aerul inspirat sau folosite în uleiurile pentru masaj ori adăugate în apa de baie. Moleculele inhalate din aceste extracte stimulează nervul olfactiv, trimițand mesaje sistemului limbic al creierului (centrul memoriei, al învățării și al emoției) care se presupune că induce reacții fiziologice de răspuns (de exemplu, eucaliptul are efect decongestionant, iar lavanda produce relaxare). Medicina clasică pune sub semnul întrebării efectele fiziologice independente, considerând că rezultatele pozitive sunt datorate mai degrabă reflexelor condiționate pe care mirosurile le accentuează sau le generează. S-a demonstrat că uleiurile și soluțiile folosite au anumite efecte, dar rezultatele nu sunt omologate. Printre puținele riscuri posibile sunt reacțiile alergice.

Istoric

​Înainte de farmacologie, a fost aromoterapia!

Până să se ajungă la aromoterapie, oamenii au folosit plantele și puterea lor tămăduitoare, încă din cele mai vechi timpuri. Ei trăiau în armonie cu natura și beneficiau de miresmele acesteia, intrând în contact direct cu ea, prin modul lor de viață.

Si tu poți face asta. Dacă mergi la munte, prin păduri, poti beneficia de mirosul bradului, al ienupărului sau al pinului, care au efect benefic asupra sistemului respirator.

Dacă iei între degete o frunză de mentă și o strivești, vei simții imediat mirosul revigorant, proaspăt al acesteia. 

Dacă privești animalele, atunci când sunt bolnave, o să vezi că ele caută instinctiv anumite ierburi pe care le mănâncă pentru a le alina simptomele.

Dar să ne întoarcem în timp, să-ți spun cateva cuvinte despre istoria apariției aromoterapiei.

În Franta, în grotele Lascaux, arheologii au găsit picturi care înfățisează folosirea plantelor în scopul vindecării. Se estimează că acestea datează din anii 18.000 înainte de Hristos.

În muzeul Taxila din Pakistan, există un aparat de distilare, iar experții consideră că el are o vechime de peste 5000 de ani.

Imhotep, un cunoscut medic, astrolog si scrib, este considerat "părintele aromoterapiei"  și a trăit în Egiptul antic, în jurul anului 3000 Î.Hr.

Mai sunt multe de spus despre istoria aromoterapiei, dar acesta este un articol și nu avem timpul și spațiul necesar, așa că te invit să participi la Cursul Complet de Aromaterapie și la Serile de aromaterapie, pentru a afla cât mai multe despre beneficiile folosirii uleiurilor esențiale.

Ce vreau însă să reții este că Hipocrate, părintele medicinei, spunea: "Calea spre sănătate este să faci în fiecare zi o baie parfumată și un masaj aromat".

Nu știu dacă în zilele noastre sunt persoane care să facă în fiecare zi câte o baie parfumată, dar consider esențial, ca măcar o dată pe săptămână să-ți faci timp pentru tine, să te răsfeți si să ai grijă de propria ta persoană, să-ți faci o baie aromată.

Și ce pot să-ti mai spun din practica mea cu clienții pe care-i am, este că, chiar și acei clienți care la început au refuzat vehement și-mi spuneau că lor nu le place să facă baie în cadă, după ce au făcut cateva băi, mai mult forțați datorită stării precare de sănătate, apoi a început să le placă atat de mult încât mă întrebau dacă să facă sau nu în fiecare zi.  Asa că nu spune NU, pană nu încerci - cam multe nu-uri nu-i asa???

Relaxarea minții și eliberarea de stres sunt factori importanți în orice proces de vindecare.

Aromoterapia este o terapie complementară, de vindecare naturală care a devenit acceptată din ce în ce mai mult atât de medicina tradițională cât și de terapeuții alternativi, care în ultimul timp au fost acceptați atât în spitale cât și în cabinetele medicale. ​

Aromoterapia contribuie la menținerea sau la redarea echilibrului sănătății fizice, mentale și emoționale, și face parte dintr-un regim holistic de vindecare, adică implică căutarea cauzelor.

Etimologic vorbind, cuvântul AROMOTERAPIE este format din două cuvinte:

  • "AROMO" - vine de la arome, adică esente sau uleiuri esențiale provenite de la plantele aromatice;
  • "TERAPIA" - înseamnă conform DEX - "metodă folosită pentru vindecarea unei boli"

Dacă alăturam cei doi termeni înțelegem că AROMOTERAPIA este modalitatea de a trata cu ajutorul aromelor, adică a uleiurilor esențiale.

Toate civilizațiile vechi - egipteană, greacă, romană, chineză si indiană - au folosit aromoterapia pentru confortul fizic, psihic și emoțional.

Cuvântul aromoterapie a fost folosit pentru prima dată în 1928 de Rene Maurice Gattefosse, un chimist de origine franceză. El a descoperit, accidental, proprietățile de vindecare ale lavandei, dupa ce s-a ars la maini. El a introdus mâinile într-o cuvă plină cu ulei de lavandă în stare pură și a descoperit în acest fel efectele vindecării foarte rapide ale acestui ulei, fara a rămâne vreo cicatrice. Această "întamplare" i-a conferit titlul de "părinte fondator al aromoterapiei"

În zilele noastre, aromaterapia este o ramură a medicinei complementare, ce este atât preventivă cât și curativă. 

Vrei să știi mai multe despre AROMOTERAPIE?

​Te poți înscrie la Cursul complet de Aromaterapie.  Apasă pe link și citește ce poți invăța la acest curs.

Abonează-te la newsletter și îți trimitem periodic articole pe această temă.

În plus, te așteptăm la cursurile pe care le organizăm, pentru a te bucura de o viață plină de sănătate și arome minunate.​

Dacă consideri că informația pe care ți-am oferit-o ți-a fost utilă, împărtășește-o cu prietenii tăi. Dă SHARE și Like acestui articol pentru ca și ceilalți să se bucure de secretele naturii.​