Bea un ceai special pentru sanatatea ta!

 

Din cele mai vechi timpuri stim ca diverse tipuri de ceaiuri din plante sunt benefice si chiar pot trata anumite afectiuni.

Astazi insa am sa-ti propun un ceai special, un amestec de ierburi si condimente care sa te energizeze, sa-ti stimuleze imunitatea si sa te imbie cu aroma lui. Acest amestec este folosit de secole in India pentru pastrarea sanatatii trupului si linistirea mintii si cu cat vom analiza mai mult compozitia acestui ceai, cu atat vom gasi mai multe beneficii pe care ni le ofera. Iti imbunatateste digestia, stimuleaza functionarea sistemului imunitar, combate inflamatia, are proprietati antioxidante, efecte antibacteriene si anti-cancer.

Ce-ar fi ca azi, in loc sa bei o cafea care creste aciditatea corpului, sa-ti faci un ceai special, care sa-ti imbunatateasca sanatatea?

Sunt diferite formule ale acestui ceai in functie de regiunea unde el este consumat, dar exista un numar de ingrediente standard.

tea pot

 

INGREDIENTE:

  • ceai negru
  • cardamon
  • chimen dulce
  • cuisoare

 

  • fenicul
  • ghimbir
  • piper negru
  • scortisoara

 

Eu iti recomand 2 variante:

  1. Ia un borcanas in care amesteca toate aceste ingrediente. In acest fel il ai la indemana ori de cate ori vrei sa-ti faci ceai si obtii de fiecare data acelasi gust de care te vei indragosti din ce in ce mai tare cu fiecare ceasca pe care o sa o bei.
  2. Daca esti mai indraznet/neata si vrei sa obtii mereu un alt gust, iti faci combinatia pe loc. In functie de preferinte poti sa pui o cantitate putin mai mare din ingredientul care-ti place mai mult. Din joaca ta cu cantitatea mai mare din ingredientul preferata, vei obtine o aroma diferita a ceaiului.

Cu toate ca ingredientele ceaiului actioneaza sinergic si se potenteaza reciproc, o sa scriu cateva randuri despre fiecare ingredient in parte, pentru a realiza cat de multe beneficii aduce aceasta combinatie pentru sanatatea corpului tau.

 

Ceaiul negru – nu mai este un secret pentru nimeni ca este plin de antioxidanti, poate proteja colesterolul bun (LDL), ajutand la prevenirea bolilor cardiovasculare. In plus, este demonstrat ca are proprietati anti-virale si anti-cancer.

Cardamonul – se gaseste in aproape toate retetele din medicina tibetana datorita ajutorului pe care il ofera sistemului digestiv si sistemului imunitar. In plus ajuta la detoxifierea organismului, imbunatatirea circulatiei si trateaza de asemenea alergiile respiratorii.

Chimenul dulce – este o mare sursa de antioxidanti, este benefic sistemului digestiv, previne balonarea si gazele intestinale, calmeaza durerile de stomac si inflamatiile intestinale, ajuta la detoxifierea organismului.

Cuisoarele – ajuta la digestie dar au de asemenea efect analgezic, adica au proprietatea de a atenua durerea, cu efect chiar in atenuarea durerii de ulcer. In plus, au actiune antibacteriana.

Feniculul – este un antiseptic intestinal si renal, diuretic, expectorant, tonic digestiv si vermifug. El este folosit pentru imbunatatirea digestiei, combaterea flatulentei, tratarea hipertensiunii arteriale si in tratarea afectiunilor respiratorii si gastrointestinale. Suprima apatitul si confera senzatie de satietate, fiind eficient in tratarea obezitatii.

Ghimbirul – este recunoscut si folosit cu succes in medicina din Est. Imbunatateste circulatia, stimuleaza digestia si sistemul imunitar,este un puternic antioxidant, reduce inflamatiile si din acest motiv este foarte util mai ales persoanelor care sufera de artrita si un remediu in lupta cu celulele canceroase.

Piperul negru – poate influenta metabolismul iar conform ultimelor cercetari, este responsabil de stocarea grasimilor, ceea ce sugereaza faptul ca ar putea fi util pentru a preveni acumularea de grasimi in organism. De asemenea ajuta digestia, este antioxidant si antibacterian.

Scortisoara – are proprietati digestive minunate si poate ajuta la echilibrul zaharului in sange. In plus, cercetarile au aratat ca scortisoara are proprietati anti-inflamatorii, antibacteriene si efecte antioxidante.

Avand in vedere toate aceste avantaje, nu este greu de  inteles de ce este acest ceai foarte utilizat in Est. Intrebarea este de ce noua ne-a trebuit atat de mult timp pentru a descoperii ceea ce altii folosesc de secole pentru a avea o minte mai clara, pentru a avea o digestiei mai buna si pentru nenumarate alte avantaje. In pus, acest ceai este pretuit pentru aroma delicioasa si pentru beneficiile aduse sanatatii in general.

Te invit sa-ti prepari chiar astazi un ceai reconfortant si sa-mi scrii daca ti-a placut aroma lui si ce esfecte ai simtit ca a avut asupra ta.

Armonie si sanatate!

Monica Dascalu

BMD Lifestyle

Beauty – Mind – Diet

Daca tie ti-a placut acest articol, il poti trimite prin email si prietenilor tai sau poti da share pe retelele de socializare. Un gest mic poate schimba in bine viata celor dragi tie.