Apa elementul miracol cu care incepe nutritia!

Sunt bucuroasa sa te port intr-o calatorie minunata despre alimente, alimentatie, nutritie si constructie integrativa a unui corp sanatos ca cel din expresia ‘Mens sana in corpore sano’!

Din dragostea mea pentru o alimentatie constienta am decis sa impartasesc cu tine tot ce am aflat si urmeaza sa mai aflu de-a lungul drumului meu prin aceasta viata frumoasa.

Si deoarece orice aliment poate fi asimilat corect numai de un corp pregatit, am decis sa iti vorbesc in primul rand despre apa.

Apa este elementul primordial al vietii iar noi oamenii suntem apa intr-un procent semnificativ. Sa recunoastem, iubim apa pentru ca suntem apa. Sangele este 83% apa, muschii, creierul si inima 75%, oasele 22%, plamanii 86%, rinichii 83% si ochii 95% apa. Daca o civilizatie extraterestra ne-ar examina, ar concluziona probabil ca omul este un sac umblator plin cu apa.

Este indicat ca apa sa fie primul lucru pe care il inghitim dimineata si asta in primul rand pentru ca ea ajuta corpul in procesul de eliminare care are loc in primele ore ale diminetii.

Da, apa face in orice moment in care o consumam curatenie pe unde trece. Ea curata astfel, intreg sistemul digestiv pregatind de la sine inteles, intestinul subtire pentru asimilarea eficienta a alimentelor sau nutrientilor consumati.

De aceea iata, eu am inteles de ce este corect sa bem apa inainte de masa si niciodata in timpul sau dupa masa. Ea curata intestinele si ne pregateste pentru asimilare.

Atunci cand bei un pahar de apa te indemn sa vizualizezi traseul ei in organism si modul in care curata si hidrateaza!

Sa vorbim prin urmare despre minunatul element al naturii, APA.

Apa este cel mai important nutrient pentru corpul nostru, al doilea dupa aer. Putem rezista saptamani in sir fara mancare dar numai cateva zile fara apa. Apa nu numai ca tine tesuturile si organele interne hidratate dar ea ajuta absorbtia nutrientilor la nivel celular. Apa pe care o bem se transforma in sangele nostru. Ea ne aduce energie, reduce inflamatiile, imbunataste textura pielii, lubrifiaza inchieturile si ne ajuta sa ramanem tineri si sanatosi!

Trebuie prin urmare sa te intrebi intodeauna care este cea mai buna apa de baut!? Si unde o poti gasi!?

Apa de izvor

Daca ne vom pune problema celei mai sanatoase si fara de risc apa pentru consumul uman, este o idee minunata sa incercam sa recreeam conditiile in care natura ne furnizeaza cea mai pura forma de apa.

Cea mai buna apa de pe pamant este desigur cea care izvoraste din adancurile pamantului sub forma izvoarelor care curg liber in mod natural. Aceasta apa este curatita de roci intr-o actiune de frecare in timp ce izvoraste prin vointa proprie cu bucurie, la suprafata pamantului intr-un moment de celebrare a vietii, fiind gata pentru consum. Apa de izvor din natura a fost distilata de natura si pastrata in adancul pamantului pentru sute (sau uneori chiar mii) de ani departe de orice contaminare produsa de catre specia umana.

In lunga ei calatorie catre suprafata, apa se freaca de multi kilometrii de roca si cristale. Aceasta miscare de frictiune impotriva unei materii diferite incarca apa, o restructureaza si ii aduce energie si viata. Acest proces face moleculele de apa mai liniare si mai structurate intr-un asemenea mod incat ea devine mai usor asimilabila si mai hidratanta. De asemenea, acest process face toate mineralele din apa vii si organice prin incarcarea care se produce in acelasi mod in care plantele incarca mineralele prin tulpina in structura lor. Aceasta miscare pregateste si aranjeaza mineralele intr-un asemenea mod incat sa poata fi asimilate de corpul nostru.

Spre deosebire de apa de izvor, apa statuta creeaza minerale anorganice care nu sunt benefice organismului uman.

Dar nu toate apele de izvor sunt create in mod egal. Unele ape de izvor sunt mai bune decat altele. Cele mai bune izvoare de apa sunt cele gasite in munti. In mod curios poate, cele mai benefice sunt cele gasite in apropierea varfului muntilor si nu la poalele muntilor.

Iata cateva criterii pentru un izvor bun:

1. Apa este foate rece in orice sezon indicand un curent de apa adanc

2. Debitul apei este consistent si constant in orice perioada indiferent daca a plouat putin sau deloc, cee ce indica din nou un curent adanc de apa

3. PH-ul apei este aproape de neutru

4. Cantitatea de reziduu sec (TDS) este scazuta

“Aflate sus in munti, la 1300 de metri, izvoarele isi aprovizioneaza suvoaiele dintr-un lac subteran, ce isi are sursele nesecate, parca in infinit, si nu in strafundurile stancoase ale unei grote ascunse”

Iti recomand de asemenea, sa testezi apa de izvor intr-un laborator acreditat pentru a avea siguranta ca este o apa buna pentru consum.

Apa filtrata

Nu toata lumea are sansa de a avea acces la o apa de izvor de calitate luata din natura si de asemenea, nu toata lumea se va aventura in munti pentru a umple bidoane cu apa pentru consum. Chiar si asa sa fie, daca vei avea apa de baut dintr-o sursa montana, tot iti voi recomanda sa ai acasa si un sistem de flitrare a apei de consum casnic. Astfel, te vei asigura ca atunci cand faci dus, baie, te speli pe dinti, speli rufe sau vase, uzi plantele sau bei un pahar de apa de la robinet vei folosi apa curata.

Apa filtrata cu un sistem de filtrare eficient trebuie sa indeplineasca urmatoarele criterii minime:

1. Reziduu sec scazut

2. Inlatura clorul

3. Inlatura fluorul

4. Inlatura metalele grele

5. Inlatura produsele farmaceutice

Apa imbuteliata

In timp ce apa imbuteliata este un dezastru pentru mediul inconjurator ea reprezinta o optiune pentru oameni din cauza stilului de viata pe care l-au ales. Este recomandabil sa incercam sa utilizam de fiecare data cand este posibil recipiente de apa reutilizabile de preferat din sticla.

Apa imbunatatita

Dupa ce am reusit sa filtram apa in mod eficient trebuie sa incercam sa o imbunatatim. Ar fi o idee minunata sa incerci sa recreezi conditiile in care natura transporta apa pana la noi. Astfel, vom energiza si imbunatatii apa pregatind-o pentru consum. Conditiile naturale pot fi replicate acasa prin urmatoarele metode:

  • Turnare
  • Amestecare
  • Vartejuri
  • Vortexuri
  • Forme geometrice
  • Magneti
  • Cristale
  • Argint
  • Lumina
  • Ganduri pozitive
  • Rugaciune

Astfel vom pregati o apa cu putere mai mare de hidratare si cu un gust imbunatatit.

Apa poarta informatie, are constiinta si ne cere respect. Tipurile de imbunatatire enumerate mai sus vor reenergiza, restructura si restaura memoria apei in cazul in care a fost supusa unor traume. Apa din conductele municipale a fost in mod nefiresc amestecata cu produse chimice si a fost expusa factorilor poluanti, apoi, fortata sa calatoreasca prin conducte si pompe, astfel fiind expusa la energii haotice care se imprima in structura ei informationala. Filtrarea si un gand pozitiv cel putin, ne vor asigura o apa cu o structura benefica.

Din multitudinea de lucruri pe care le putem face pentru a avea o sanatate optima, simplul fapt de a consuma cea mai buna apa curata impreuna cu inspirarea unui aer cat mai curat sunt dintre cele mai importante lucruri pe care le putem face pentru corpul nostru.

Foarte multi dieteticeni ne sfatuiesc sa bem apa cu 20-30 de minute inainte de masa.

Daca ai obiceiul sa bei apa in timpul mesei, ai grija sa nu exagerezi, ci sa iei mici inghitituri periodic. Pentru a ajuta digestia, poti adauga un strop de zeama de lamaie sau de otet de mere in paharul cu apa.

De asemenea, nu consuma inainte de masa sau in timpul mesei apa foarte rece, ci alege apa la temperatura camerei sau, mai bine, un ceai caldut, in special daca te confrunti deseori cu probleme digestive (pe care apa rece le va inrautati).

Inainte de imi lua ramas bun, iti las trei recomandari pe care le poti aplica dupa preferinta,  in rutina zilnica cu rezultate minunate.

Dimineata dupa ce te-ai spalat pe dinti este benefic sa bei apa intr-una din combinatiile de mai jos:

1) Un pahar de apa cu lamaie sau cu o lingura otet de mere

2) Un pahar de apa si o lingurita de zeolit peste care picuram 2 picaturi ulei essential de portocala sau lamaie

3) Un pahar de apa in care am infuzat peste noapte feli de castravete, frunze de menta, fructe de padure sau ce avem in casa in materie de fructe sau legume preferate.

Te rog sa reti ca pentru a neutraliza efectul acid al lamaii sau al otetului, este suficient sa clatesti gura cu apa. De fapt, acidul din lamaie nu ataca smaltul dintilor. Procesul prin care degradarea danturii se poate produce, este mai complex si are legatura cu dereglari interne mai complexe. Daca alimentatia este corecta si echilibrul mineraleor este corect nu vei risca niciodata sa ai dantura afectata din cauza paharului cu apa si lamaie consumat dimineata!

Si acum ca ai aflat cate ceva despre apa, si despre cum hidrateaza si purifica organismul in vederea asimilarii nutrientilor, pregateste-te pentru urmatorul articol in care iti promit multe lucruri interesante despre nutritie pas cu pas.

Te  salut cu drag si bucurie!

Magda Trandafirescu​

Surse citate:http://hippocratesinst.org/drinking-water-101