15 sfaturi practice pentru o viață sănătoasă:

Ești mereu pe grabă și ai mereu ceva de făcut, astfel încât nu mai ai timp să te gândești la viața ta? Ești sănătos și energic sau ai o stare de oboseală permanentă? Ești fericit sau ai mereu o stare de anxietate?

În emisiunea Violet by Monica Dascălu din 18.01.2015  invitată a fost Anca Alina Ionescu – promotoarea unui stil de viață sănătoasă – Rawissima, cu care am atins un subiect actual – starea precară de sănătate. Astfel m-am gandit să-ți scriu acest articol în care să dezvolt mai mult subiectul din emisiune și să-ți oferim 15 sfaturi practice pentru o viață sănătoasă.

1. Citește eticheta cu ingrediente!

Înainte să cumperi un produs dintr-un supermarket, citește eticheta cu ingrediente. Dacă sunt denumiri pe care nu le cunoști mai bine caută un produs similar.

2. Începe ziua cu un pahar cu apă calduță cu suc proaspat de lămâie  

Bea în fiecare dimineață minim un pahar de apă calduță (nu mai mult de 40 grade C) în care ai stors zeama de la o jumătate de lămâie. În felul acesta ajuți la alcalinizarea organismului și la curățarea rezidurilor care au ramas în tractul digestiv peste noapte.

3. Respectă ciclul de digestie-evacuare al organismului

Conform studiilor recente, trebuie să-i dai întregului aparat digestiv o pauză în care să se refacă. Asta înseamnă că este recomandat ca ultima masă să o mănânci seara cu cel puțin 2-3 ore înainte de culcare pentru ca digestia să se produca până când mergi la somn, iar în timpul în care tu te odihnești să se odihnească și stomacul tău. O să observi că somnul este mult mai liniștit, mai odihnitor și dimineața te trezești plin de energie.  În plus, începe-ți ziua cu un pahar de apă, iar după o jumătate de ora poți să bei un suc de fructe sau de legume sau și mai bine să mănânci un smoothie. În acest fel corpul nu mai consumă energie cu digestia iar tu vei fi plin de energie până la prânz.

4. Mănâncă produse de sezon și ideal, produse locale

Străduiește-te să mănânci produse de sezon. Adică

  • iarna mănâncă leguminoase, mere, pere și nuci,
  • primăvara mănâncă verdețuri care te ajută să te umpli de vitamine și minerale – salată, lobodă, ștevie, urzici, leurdă, păpădie, cireșe, vișine, căpșuni,
  • vara bucură-te de fructele și legumele de sezon – caise, piersici, pepeni, roșii, castraveți, dovlecei, etc
  • toamna mănâncă din abundența de legume și fructe specifice acestui sezon – struguri, prune, gutui, vinete, varză, conopidă

5. Asigură-te ca mănânci un ‘curcubeu’ de plante în fiecare zi

În fiecare zi, adună un curcubeu de culori în farfuria ta, adică mănâcă fructe și legume de toate culorile, iarăsi spun, în funcție de sezon

  • roșu – sfeclă, roșii, varză roșie, rodii, cireșe,
  • portocaliu – morcovi, piersici, caise, portocale, mandarine, clementine, kaki,
  • galben – cireșe galbene, lămâi, gutui, mere, pere,
  • verde – mărar, pătrunjel, spanac, brocoli, castraveți, varză, kiwi
  • albastru / indigo – vinete, toate fructele de pădure, struguri, prune

6. Adaugă o plantă verde la orice masă

La fiecare masă mănâncă ceva verde – în funcție de preferințele tale.

7. Gândește-te și pregătește-te în avans pentru orice masă

Cel mai ușor este ca la sfârșit de săptămână să faci lista de cumpărături pentru săptămâna viitoare. În acest fel nu o să mai fii tentat să mănânci la întâmplare, ce-ți iese în cale și vei evita să cumperi alimente super-procesate.

8. Înlocuiește gustările  și deserturile cu gustări si deserturi raw  

Ești plecat de acasă și iți este foame? Ia-ți la tine un măr, un morcov sau o portocală și o punguță cu diverse combinații de nuci (nuci românești, caju, migdale, alune – nepraăjite). În acest fel nu o să mai fii tentat să cumperi orice îți iese în cale.

9. Iarna mănâncă legume murate în saramură și condimente naturale

Pune-ți din toamnă cateva borcane de murături cu sare în care pui usturoi, tije de mărar uscat, țelină și o crenguță de vișin. Dacă nu ai posibilitatea să pui singur aceste murături, cumpăra din piață mutături cu sare și mănancă din ele toată iarna. Ajută la refacerea florei intestinale.

10. Înlocuiește o parte din fiecare meniu cu alimente crude

Te-ai gândit vre-odată ca în supa sau ciorba pe care o mănânci să pui câteva alimente crude? Poți adăuga cîteva lingurițe de morcovi dați pe răzătoare sau alte legume. În acest fel, mănînci o supă calda, dar care conține crudități.

11. Stabilește una/două zile pe săptămână în care să postești cu alimente crude

Daca ții post miercurea și vinerea, ce ar fi dacă ai incerca să treci la pasul următor și în aceste zile să manânci doar alimente crude, neprocesate termic?

12. Prepără-ți zilnic suc/smoothie proaspăt de plante cu frunze verzi și de rădăcinoase

Înlocuiește micul dejun cu un suc sau cu un smoothie proaspăt, în care pui frunze verzi. Poți începe cu spnac, pentru că are un gust neutru si după ce faci din asta un obicei, poți trece și la alte frunze verzi cu un gust mai puternic (pătrunjel, frunze de ridichi, salată, păpădie, etc)

13. Consumă super-alimente

Include in alimentația ta superalimente precum chia, mei, turmeric, cânepă, etc. Îți oferă varietate în alimentație dar și multe vitamine și minerale.

14. Crește-ți propriile plăntuțe. În balcon, pe pervaz, sau chiar pe perete

În bucătărie este locul ideal unde poți să-ti pui câteva ghivece, în care, în loc să pui flori, poți planta mărar, pătrunjel, mentă, tarhon sau orice altă plantă care-ți place ție.

15. Folosește pentru îngrijirea pielii și părului doar produse comestibile.

Tot ce pui pe pielea ta intră în corpul tău. Nu mai folosi sapunuri, șampoane și detergenți care intră prin piele direct în corpul tău și îl intoxică. Caută soluții alternative. Apelează la oțetul din mere și miere, la bicarbonat sau la zeama de lamâie. Pentru hidratare foloseste ulei sau unt presate la rece (ulei de măsline, unt de cocos, unt de sheea, ulei de migdale, ulei de rapiță sau de in, etc). Sunt naturale și vei fi mirat cât de bine curăță.

Sursă foto: www.becuo.com