Prajitură cu morcovi

 

Suntem în postul Paștelui și mai sunt doar câteva zile până la Florii, când îi sărbătorim pe cei ce poartă nume de flori. Dar cu ce îi servești pe cei care-ți calcă pragul și vin să te felicite de ziua ta?

Azi îți propun să faci o prăjitură cu morcovi. Este foarte gustoasă dar și sănătoasă iar cei ce o vor mânca nu-și vor da seama că este făra ouă, lapte și făină – deci poate fi folosită ca o prăjitură de post.

INGREDIENTE BLAT:

  • 5 morcovi mari
  • 150 g stafide
  • 150 g curmale
  • 200 g nuci românești
  • 2 linguri unt/ulei de cocos
  • 6 linguri fulgi de cereale (eu am folosit fulgi de ovăz dar poți pune orice fulgi ai în casă)
  • 4 bucăți cuișoare (opțional)
  • 1 vârf de cuțit de nucșoară (opțional)
  • 1 varf de cuțit de cardamon (opțional)
  • 1/2 linguriță de scorțișoară (opțional)
  • 1 linguriță turmeric (opțional)
  • sau orice alte esențe/condimente care-ți plac

INGREDIENTE CREMĂ:

  • 200 g caju
  • 200 g curmale
  • 2-4 linguri unt/ulei de cocos (în funcție de cât de grasă/cremoasă vrei să iasă compoziția)

MOD DE PREPARARE BLAT:

Stafidele și curmalele se pun la înmuiat pentru 2-3 ore.

1-IMG_2459-0011-IMG_2458-001

După ce s-au umflat, se scurg de apă și se pun în blender / robot cu lama S. Nu arunca apa de la stafide și de la curmale. O poți folosi pe post de sirop/suc pentru copii sau dacă vrei să însiropezi ceva. Ar fi bine să mai adaugi apă pentru că este foarte dulce.

Blenduiești bine până obții o consistență cremoasă.

1-IMG_2464

Speli bine morcovii, îi cureți și-i dai pe răzătoarea mică dacă vrei ca blatul să fie cremos sau pe răzătoarea mare dacă vrei ca blatul să fie mai crocant.

1-IMG_2460-001 1-IMG_2462-001

 

Adaugi morcovii rași în blender și amesteci. Dacă blenderul este mai mic, din acest moment poți amesteca ingredientele într-un castron încăpător.

1-IMG_2468-001

Cu o râșniță de cafea râșnești fulgii de cereale și cuișoarele (nu pune multe cuișoare – sunt foarte aromate). Pui în compiziție fulgii de cereale râșniți, 2-3 linguri de ulei/unt de cocos și condimentele/aromele care-ți plac. Amesteci bine până se încorporează totul.

1-IMG_2465-001 1-IMG_2466

La final adaugi nucile sfărâmate (nouă ne plac mai mari ca blatul să fie crocant).

1-IMG_2470-001

Într-o formă cu pereți detașabili pui blatul și îl întinzi bine. Dacă nu ai formă cu pereți detașabili, poți întinde blatul sub forma pe care ți-o dorești pe un platou pentru tort/prăjituri. Îl pui în congelator până faci crema.

1-IMG_2477-001

MOD DE PREPARARE CREMĂ:

Pui la înmuiat caju și curmalele pentru minim 2 ore – pot fi lăsate și de seară până dimineața.

1-IMG_2457-0011-IMG_2458-001

Scurgi caju de apă și le speli bine.

Scurgi curmalele de apă – dar așa cum ti-am spus și mai sus, nu arunca apa de la curmale. Poate fi folosită ca sirop.

Pune ingredientele în blender/robot cu lama S și amestecă bine pâna când obții o consistență cremoasă.

Adaugă untul/uleiul de cocos și mai amestecă până devine cremă.

1-IMG_2479-001 1-IMG_2480-001

Întinde crema astfel obținută peste blat și pune în congelator pentru 2 ore.

1-IMG_2483-001 1-IMG_2485-001

Ornează cum vrei tu. Eu am folosit fulgi de nucă de cocos dar poți orna și cu pudră de roșcove, cacao sau chiar fructe. Când scoți de la congelator, lasă tortul/prăjitura pentru 20 minute la temperatura camerei. Ulterior poate fi ținută în frigider, dacă este mâncată repede, sau în congelator dacă vrei să o ții mai multe zile. Poate fi ținută până la 5 – 7 zile în congelator.

1-IMG_2487-002 1-IMG_2489-001

Poftă bună!

Aștept să-mi spui cum ți-a ieșit și dacă ți-a plăcut.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *