Ce este memoria şi cum să înveţi repede şi bine?

 

Memoria este un proces de cunoaștere care implică fixarea, păstrarea și reactualizarea unor informații acumulate în experiența trecută a individului.

Încă din perioada intrauterină începe să se activeze memoria, astfel că la naştere, copii pot recunoaşte glasul mamei.

În toate activităţile sale, omul apelează în permanență la memorie, chiar dacă nu este conştient de acest lucru. Astfel, memoria nu este implicată doar atunci când individul trebuie să îşi amintească ceva, ea fiind prezentă în toate acţiunile sale.

La naştere, oamenii au majoritatea, aceeaşi memorie, ereditar deosebirile fiind foarte mici, adică foarte puţini sunt cei care se nasc cu o memorie foarte bună sau foarte slabă.

Pentru a-ţi creşte gradul de memorare, este necesar să ştii de unde pleci şi să-ţi notezi mereu performaţele pe care le obţii odată cu antrenarea. Pentru a face acest lucru trebuie să urmezi nişte reguli foarte bine stabilite, pe care, dacă le cunoşti şi le repeţi te ajută atunci când vrei să înveţi.

De-a lungul anilor sunt consemnate persoane cu performanţe remarcabile în domeniul memorări, care pot memora şi reproduce pagini întregi, şiruri de cifre sau de cuvinte fără a avea vre-o logică sau legătură între ele. Ruşii au făcut cercetări intense asupra persoanelor cu “memorie perfectă” şi s-au întrebat care sunt mecanismele unei memorii invincibile, încercând să afle cum se poate să reproducă metodele pe care aceşti omeni cu memorie specială le folosesc, astfel în cât dacă unul poate – şi ceilalţi ar putea reuşi.

Supermemoria poate să apară la orice om deoarece memoria este nelimitată şi permanentă iar informaţiile nu sunt pierdute ci indisponibile din lipsă de accesibilitate. S-a demonstrat că în stare de hipnoză, orice om are acces la subconştient, unde sunt fixate toate informaţiile pe care le primim (câţi paşi facem într-o zi, cum îi cheamă pe toţi colegii noştri, care sunt numerele tuturor maşinilor pe care le vedem pe stradă, toate preţurile dintr-un magazin pe lângă care am trecut, etc). Există posibilitatea să ne amintim tot, doar că unele amintiri sunt atât de adânc stocate în subconştient, încât sunt greu de scos la suprafaţă.

Atunci când nu-ţi mai aminteşti nu este pentru că nu mai ai acea informaţie ci pentru că îţi este greu să o găseşti, adică nu ai o foarte bună organizare a informaţiilor. Se poate face comparaţie între memorie şi o biblioteca sau un hard de stocare al informaţiilor. Dacă, cărţile nu sunt în ordine, dacă informaţia nu este pusă în fişiere organizate, nu  poţi găsi acea carte de care ai nevoie sau acel fişier pe care să-l deschizi. Este ca şi cum ai vrea să citeşti o carte care nu are paginile numerotate, ba mai mult le-am rupt şi le-am amestecat între ele. Practic nu o să poţi citi acea carte chiar dacă tu o ai.

Avem în capul nostru cel mai performant calculator, care poate stoca informaţie nelimitată, dar nu avem instrucţiunile de folosire şi stocare ale infomațiilor pe care le primim. Majoritatea oamenilor au probleme majore de reamintire, de accesare a informaţiilor stocate în creier. Uitarea este un deficit în accesarea informaţiilor care există în subconştient, nu o ştergere definitivă a acestor informaţii. Printre cauzele uitării se numără stresul, anxietatea, oboseala, dar în primul rând, o organizare defectuoasă a informaţiei, o slabă înţelegere a materialului memorat şi/sau inexistența recapitulării sau în etapa de învăţare nu am dat importanță fazei de întipărire a informaţiei prin lipsa de atenţie.

Uitarea este un proces natural, util în unele situaţii, dar care ne afectează atunci când avem nevoie de anumite informaţii pe care am fi vrut să nu le uităm. Faptul că avem anumite cunoştinţe dar că nu putem să le accesăm atunci când avem nevoie de ele este o experienţă frustrantă, neplăcută. De multe ori un mic indiciu poate scoate la iveală toate cunoştinţele de care aveam nevoie, alteori însă există blocaje şi oricât ne-am strădui nu reuşim să ne amintim chiar şi lucruri banale sau des folosite.

Conform datelor psihologiei cognitive, omul reţine astfel:

  • 10% din ceea ce citeşte,
  • 20% din ce aude,
  • 30% din ce vede,
  • 50% din ce vede şi aude în acelaşi timp,
  • 80% din ce spune
  • 90%din ce spune şi face în acelaşi timp.

Astfel, cea mai bună metodă să reţii ce doreşti să înveţi, este să predai altora. Dacă te obişnuieşti să povesteşti altora ceea ce ai învăţat, vei observă că reţii mai mult şi pe tremen lung.

Uităm imediat după ce am învăţat. Astfel, dacă ai învăţat în salturi, după o sigură zi mai ştii doar 45% din ce ai învăţat iar după două zile doar 25%, dar dacă ai învăţat prin repetarea informaţiei, după o zi mai ştii 78% iar după două zile 75%, semnificativ mai mult.

Cum se învaţă o limba străină?

Pentru a învaţă repede o limba străină învaţă în fiecare zi 15 minute şi vorbeşte ori de câte ori ai ocazia – chiar dacă nu ştii să pronunţi corect. Astfel asimilarea se face fără efort. Fă-ţi un carneţel de cuvinte în care să-ţi notezi fiecare cuvânt nou învăţat. Citeşte în fiecare zi 15 minute şi notează-ţi cuvintele pe care nu le cunoşti din textul citit. Cartea citită trebuie să corespundă nivelului tău de la acel moment. Astfel înveţi expresii, înţelegi din context sensul unor cuvinte şi-ţi lărgeşti vocabularul în fiecare zi.

Cum se învaţă o poezie?

Poeziile se învaţă uşor dacă te apuci să le memorezi cu 3 zile înainte să fie necesar să le reproduci.

Pentru început citeşte poezia de două ori şi încearcă să-ţi imaginezi ceea ce ai citit. După câteva minute străduieşte-te să reproduci ceea ce ai citit, cu voce tare şi fără să foloseşti cartea pe cât posibil. Înainte să te culci mai citeşte încă o dată poezia, cu voce tare.

A doua zi, citeşte poezia cu voce tare şi repetă fiecare storifa cu voce tare. După ce înveţi o strofă, a doua repet-o împreună cu prima şi tot aşa reia ciclul după fiecare nouă strofă învăţată. În cazul în care poezia este foarte grea, transcrie-o şi lămureşte-te ce însemna cuvintele pe care nu le cunoşti.

A treia zi, repetă poezia cu voce tare înainte de a merge la şcoală.

Urmând aceşti paşi vei observa că inveți o poezie chiar în 15 – 30 de minute.

Ca o concluzie, te sfătuiesc să-ți antrenezi memoria și să faci ordine în computerul tău.  Cu cât îți folosești mai mult memoria, cu atât ea îți va fi de folos atunci când vei avea nevoie.

Spor la învăţat!

Sursă foto: www.sciencenews.org

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *